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Dear Ms. Camp: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your August 16, 2019, letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to hazard communication 
requirements for regulated medical waste. Specifically, you provide a variety of scenarios 
regarding shipments of regulated medical waste. 

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

Q 1. You ask whether a package of regulated medical waste marked with a "BIO HAZARD" 
marking in black ink on the package with no orange or orange-red background complies 
with§ 173.134(c)(l)(i). 

Al. The answer is no, if the "BIOHAZARD" marking does not conform with 29 CFR 
1910.1030. In accordance with§ 173.134(c)(l)(i), a package ofregulated medical waste 
transported by private or contract carrier is excepted from the "INFECTIOUS 
SUBSTANCE" label if the outer packaging is marked with a "BIOHAZARD" marking in 
accordance with 29 CFR 1910.1030. As noted in your request, 29 CFR 
1910.1030(g)(l)(i)(C) specifies "[t]hese labels shall be fluorescent orange or orange-red 
or predominantly so, with lettering and symbols in contrasting color." You may wish to 
contact the Occupational Safety and Health Standards (OSHA) for clarification on 
whether your scenario meets the requirements of 29 CFR_ 1910.1030(g)(l)(i)(C). If the 
"BIOHAZARD" marking does not conform to 29 CFR 1910.1030, the package must 
display the § 172.432 infectious substances label. 

Q2. You ask whether regulated medical waste placed in red bags that are further placed inside 
an outer package meets the exception of29 CFR 1910.1030(g)(l)(i)(E). 

A2. See Al. You may wish to contact OSHA for clarification on whether your scenario 
meets the requirements of29 CFR 1910.1030(g)(l)(i)(E). 



Q3. You ask whether closure instructions are required for a package of regulated medical 
waste offered in accordance with the exceptions in § 173 .134( c ). 

A3. The answer is no. In accordance with§ 178.2, closure instructions are required for DOT 
Specification or UN standard packaging. Both§§ 173.134(c)(l) and (2) provide 
exceptions for regulated medical waste, including packaging regulated medical waste in 
rigid non-bulk packaging conforming to the general packaging requirements of§§ 173.24 
and 173.24a and the packaging requirements specified in 29 CFR 1910.1030. Therefore, 
when meeting these requirements, as well as the additional requirements in 
§§ 173.134( c )(1) or (2), the regulated medical waste is not subject to DOT Specification 
or UN standard packaging requirements, and thus is not required to have closure 
instructions. 

Q4. You provide photos of packaging for regulated medical waste and ask whether the 
marking "UN 3291 N.O.S. 6.2, PG II" complies with§ 172.301(a). 

A4. The answer is no. As mentioned in your request,§ 172.301(a) requires that except as 
otherwise provided by the subchapter, non-bulk packaging must be marked with the 
proper shipping name and identification number (preceded by "UN", "NA", or "ID", as 
appropriate) of the hazardous material(s) being offered for transportation. As .listed in the 
§ 172.101 Hazardous Materials Table, the proper shipping name for UN3291 is 
"Regulated medical waste, n.o.s. or Clinical waste, unspecified, n.o.s. or (BIO) Medical 
waste, n.o.s., or Biomedical waste, n.o.s. or Medical waste, n.o.s". As defined in § 171.8, 
"N.O.S." means "not otherwise specified," and is not an appropriate proper shipping 
name for UN3291 or any hazardous material. Therefore, the marking on the packaging 
pictured in your request does not meet the requirement of§ 172.301(a) to mark the non­
bulk package with the proper shipping name of the material being offered for 
transportation. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

/Jl/f1:fffi 
Ur;;{, ~re~ 

Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Dodd, Alice (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Friday, August 16, 2019 4:34 PM 
Hazmat Interps 

Subject: 
Attachments: 

FW: Questions on Marking and Labeling for Regulated Medical Waste 
2019.08.16 DOT Letter.pdf 

Hi Alice and lkeya, 

Please see the letter of interpretation request below. 

Thanks, 
Kathryn, HMIC 

From: Kelly Camp [mailto:kcamp@woodardcurran.com] 
Sent: Friday, August 16, 2019 3:58 PM 
To: PHMSA HM lnfoCenter <PHMSAHMlnfoCenter@dot.gov> 
Subject: Questions on Marking and Labeling for Regulated Medical Waste 

Please see the attached letter for questions on the DOT regulations. We look forward to your reply. 

Kelly 

Kelly V. Camp CHMM, CPEA 
Senior Project Manager 
Woodard & Curran 
33 Broad Street, Floor 7 I Providence, RI 02903 
(401) 427-1322 (office) I (401) 275-3509 (mobile) 
www.woodardcurran.com 

COMMITMENT & INTEGRITY DRIVE RESULTS 

1 
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COMMITMENT & INTEGRITY 
DRIVE RESULTS 

Via Electronic Mail 

August 16, 2019 

Mr, Shane Kelley 

33 Broad Street i One V'veybosset i+II 
Floor 7 
Providence, Rhode Island 02903 
www.woodardcurran.com 

Director, Standards and Rulemaking Division 
U,S, DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Kelley: 

T 800,985.7897 
T 401.273,1007 
F 40i ,273.5087 

I work for a consulting company. One of our clients was recently provided with packages for shipping 
regulated medical waste. These questions apply to these packages and the marking and labels printed 
on them. 

1. 49 C.F.R. §173.134(c)(1 )(i) states that a regulated medical waste transported by a private or contract 
carrier is excepted from the requirement for an "INFECTIOUS SUBSTANCE" label if the outer 
packaging is marked with a "BIOHAZARD" marking in accordance with 29 C.F.R. §1910.1030. 29 
C.F.R. §1910.1030(g)(1 )(i)(C) states that these labels shall be fluorescent orange or orange-red or 
predominantly so, with lettering and symbols in a contrasting color, To comply with 49 C.F.R. 
§173.134(c)(1)(i), does a box marked with a BIOHAZARD mark in black ink on the box with no orange 
or orange-red background comply? A picture of the marking is below. 

2. Related to the above, 29 C.F.R. §1910.1030(g)(1)(i)(E) states that red bags or red containers may 
be substituted for labels. Although red bags are used inside the boxes, since they are not visible at 
the time of shipment, it would seem that the biohazard marking must be present. Please confirm. 

3. 49 C.F.R. §173.22(a)(4) requires that for a DOT Specification or UN standard packaging subject to 
the requirements of 49 C.F.R. part 178, a person must perform all functions necessary to bring the 
package into compliance with 49 C.F.R. parts 173 and 178, as identified by the packaging 
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manufacturer or subsequent distributor and that for other than a bulk package or a cylinder, a person 
must retain a copy of the manufacturer's notification, including closure instructions. If regulated 
medical waste is shipped under the exceptions in 49 C.F.R. §173.134(c), please confirm that no 
instructions are required to be provided by the packaging manufacturer or retained by the shipper. 

4. 49 C.F.R. 173.301 (a) requires that, except as otherwise provided by the DOT regulations, each 
person who offers a hazardous material for transportation in a non-bulk packaging must mark the 
package with the proper shipping name and identification number (preceded by "UN", "NA" or "ID," 
as appropriate). For regulated medical waste, packaging is provided by the regulated medical waste 
disposal company and it is marked as shown in the pictures below of all four sides. Information 
identifying the company that supplied the boxes has been blocked. The only other information added 
is a label that includes the generator name, address, and phone; transporter name, address, and 
phone; and a bar code for tracking the package. Does this marking comply with DOT's marking 
requirements? 
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Please contact me at 401.427.1322 or kcamp@woodardcurran.com if you need additional information. 
We look forward to your prompt reply so that we can ensure compliance with DOT regulations . Thank 
you. 

Sincerely, 

WOODARD & CUR~N, INC. 
' ' I l / /;/J ,' /' ,, ,, ' . ) 

'.Kell~ V Ca~. •~~IAM, CPEA" / , 

, Seni~r Project Manager 

KVC/dam 

PN: 0225138.03 
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